Monday, April 29, 2013

Kewajipan Memakai Tudung @ Jilbab @ sewaktu dengannya

assalamualaikum and salam sejahtera.
bestnyer cuaca sekarang ni, best nyer kalau dapat tido, nasib baik esok kelas pk11, hehe. tapi esok kena study research study gak. ok, for this moment, i want to bwrite about kewajipan memakai tudung, from the book that saya read "Koleksi Doa Khas Untuk Wanita" tajaan Nur Kaseh @ Mazniatul Adawiah.

let's share together :
kewajipan menutup aurat sudah jelas dalam surah al- ahzab ayat 59, i will just give the translations, for the ayat, please find in the al- quran or tafsir ye.

"Wahai Nabi, suruhlah isteri - isterimu dan anak - anak  perempuan serta perempuan - perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang sedemikian lebih sesuai untuk mereka dikenali (sebagai perempuan yang baik - baik) maka dengan itu mereka tidak digangu, dan (ingatlah) Allah S.W.T adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani"

surah an - nur ayat 31:

" dan katakanlah kepada perempuan - perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan jangalah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka, atau  anak - anak tiri mereka atau saudara - saudara mereka atau anak  bagi saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara - saudara mereka yang perempuan atau perempuan - perempuan Islam atau hamba - hamba mereka atau orang gaji  dari orang - orang lelaki yang telah tua atau tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak - kanak yang belum mengerti tentang aurat perempuan dan janganlah menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang - orang yang beruman, supaya kamu berjaya."

surah an - nur ayat 1:

" Ini ialah satu "surah" yang Kami turunkan dan Kami wajibkan hukum - hukumnya, serta kami turunkan padanya ayat - ayat keterangan yang nyata  supaya kamu beringat (mengamalkannya)

sememangnya isu menutup aurat merupakan isu yang biasa, ada sesetangah menganggap ia merupakan isu yang remeh dan memandang ia  sebelah mata , tetapi tahukah anda, bagi perempuan yang dah baligh and tak bernikah lagi, semua dosa ditanggung oleh appa @ dad @ ayah @ abah kita, kita yang dah besar panjang, boleh bezakan yang baik and buruk ini takkanlah nak menyusahkan bapa kita, please think it deeply. everyone think when we want to cover our aurat it only involve the face and hand, but it also cover our whole body involve kaki kita. kebiassan nya orang perempuan kalau keluar tak pakai stokin and nampak kaki, tanpa kita sedar kita dah buat dosa kerana mendedahkan aurat kaki. bagi pendapat saya, seseorang wanita yang dah dah baligh perlu dipaksa menutup aurat supaya ia menjadi satu kebiasaan, memanglah mula - mula tak biasa, tapi lama - lama biasa gak akhirnya, saya pun lambat gak nak tutup full, time secondary school baru start pakai tudung depan relative, before that pakai tudung time g sekolah and keluar je, time gathering kat kampung, g main bawah dah tanggal tudung, and then finally i realize, why i'm not wearing tudung when there is non muhrim relative surround me ?, it make me think to change. yes, i need to cover it to protect my dignity and for my Islam, It make me feel secure, and i believe the changes can be forced to ensure that we will do it everyday, everywhere and everytime.

it quite lengthy my post today, but i hope form this sharing we add more knowledge.
but the rest is history. just star new book/ life , to get the new fighting spirit.

i remember, every morning my dad will message me , asking me what i eat for breakfast, and he always said "semoga berjaya" everyday, hehe. thanks dad. love you and mum.  from that message, it give me a smile, my dad wish me a goodluck even there is no class at that morning, he wishing me everyday. so i must paid it back with my degree and job so that he will not worry about me,

that's all for tonight, tommorow i need to wake up early for sahur.

Assalamualaikum and good night. ^^




 

No comments: