Sunday, October 12, 2014

My way back home


ini merupakan jalan pulang ke rumah saya, yang mana satu rumah saya , biarlah menjadi rahsia. 

Kabare?

Assalamualaikum, 

kabare semua ? dah lebih kurang 6 bulan saya tak update blog ni. T_T.

saya nak ucapkan selamat menjalani alam pekerjaan bagi yang baru bekerja dan selamat bekerja bagi yang dah bekerja.

memandangkan saya sudah memasuki alam pekerjaan, jadi saya hendak bercakap pasal alam pekerjaan.

bak kata pepatah bersusah dahulu bersenang lenang kemudia. berusaha tangga kejayaan. inilah yang menjadi penyuntik semangat saya dalam bertahan di bidang kerja saya sekarang. belum sampai 2 bulan bekerja tetapi effectnya sangat besar dalam hidup saya.  banyak benda yang perlu saya korbankan demi mencari rezeki yang halal, in sha allah, saya akan cuba bertahan demi mencari sesuap nasi dan rezeki untuk menampung kehidupan saya. 

pada minggu pertama sangat dirasakan, kerinduan terhadap kampung halaman sangat ketara. every second i mss my mum, my house, my cat. everything. i always ask myself why i choose i this job, 
what exactly happen, this happen to quickly, i just grabbed the opportunity given without thingking further. as my mum said just grab the first opportunity came, don't wait for others. and that happen to me. i'm still adjust to this new life and probably this was the toughest thing happen in my journey. 

in sha allah, i will survive and bertahan until i got other job. Allah know the best for us. semua yang berlaku ada hikmah dan pengajarannya.

jangan lupa dengar kan radio ikim di frequency 91.5 mhz untuk wilayah persekutuan kuala lumpur atau boleh layari http://ikimfm.my/v2/. bersama -sama kita dengarkan majlis ilmu dan mendapat ilmu yang bermanfaat.

pucuk pauh delima batu,
anak sembilang di tapak tangan
kalau ada umur yang panjang
saya sambung tulis blog lagi.

assalamualaikum wbt

jumpa lagi. 

Monday, April 28, 2014

Kabare ?

assalamualaikum and salam sejahtera, kabare semua ? sihat tak ? dah lama saya tak update disebabkan level of kemalasan meningkat dengan mendadak selepas habis industrial praktikal dan sejak saya start bertani di sekeliling rumah ni, hehe.

dah nak 8 bulan ayah meninggalkan we all. kadang - kadang kalau bawa motor Nampak pak cik - pak cik teringatkan ayah. rindu Nye. teringat pulak, masa result sem enam keluar, for the first time saya peluk and cium ayah and itulah kali terakhir saya berbuat demikian. rupa - rupanya ini lah perasaan kehilangan seorang ayah. memang tidak dapat dicari ganti. T_T.

pada bulan lima berakhir lah penantian saya untuk memegang skrol ijazah saya @ konvokesyen kali ke 80 kalau tak silap. nasib ada sponsor untuk mensponsor saya duduk kat hotel, takut lambat sampai masa konvo sebab sidang pagi. sponsor saya Tanya saya nak bunga apa , saya pun tak tahu, hehe. kalau diikutkan nak bunga matahari @ bunga lily @ bunga ros 5 color @ bunga carnation @ bunga yang ada Japanese theme sikit, saya suka. hehe.

anak - anak saya seramai 4 ekor semuanya sihat walafiat. alhamdulilah, berkat kesabaran dan kecekalan dan ketabahan saya dalam membesarkan anak  - anak yang bermacam ragam dan perangai. hehe.

yang sulong nama nya wak doyok, panggil yok @ abang yok, yang paling besar @ the only male in 4 siblings, the other are female, yang tiga ekor lagi : hitam, bulat, and sepet. nama - nama ini diberikan berdasarkan character physical of the kitten. hehe.

pokok yang saya tanam pun sudah membuahkan hasil, tetapi pokok lada benggala diserang serangga @ penyegat, jadi banyak yang rosak, yang selamat dapat lama 2 biji dari 8 biji. T_T. tomato baru masak, dapat 2 biji. walaupun tomato Nye agak kecil tapi so fresh and plumpy gitu.

and Judin for the first time call me, hehe. dah lama tak dengar khabar and we all tak pernah jumpa pun sejak last year, terjumpa judin masa kat mersing, itupun sempat hai and bye je,tapi takpe, kita berserah kepada ALLAH sahaja, dia yang menentukan segalanya, kalau ada jodoh alhamdulilah. in sha allah.

jadi untuk akhir taipan saya, I will be in KL for a week start from 14/5  until end my convocation and there is a lot of things I want to do in KL, instead of cari kerja, cari makan, cuci mata dan lain - lain.

Sunday, February 16, 2014

Hi

Assalamualaikum and salam sejahtera.

dah lama betul tak tulis kat blog ni. after a few month berlalu barulah ada feeling nak menulis lagi.

so, saya kurangkan menulis, lebihkan gambar or sebaliknya. T_T

after my dad pass away on 11 september 2013, i feel quite empty. i just enjoy the life, here in my kampung. just take a break, jaga anak kucing, teman mak buat lawan bergaduh dan bla bla. hehe. sunyi rasanya.

papepun, semoga arwah ayah tenang di alam sana. in sha allah.


so, sampai disini sahaja. 

will be continue....